Piwa rzemieślnicze, warzone z pasją w małych browarach zgodnie z tradycyjnymi recepturami, cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Od dziś swój lokalny browar rzemieślniczy tzw. mikrobrowar mają Gryfice.

Browar Folga znajdujący się przy ulicy Nowy Świat 8 to połączenie lokalnego browaru wytwarzającego rzemieślnicze piwa, specjalistycznego baru, restauracji, hotelu i winiarni. Sercem tego wyjątkowego miejsca na mapie Gryfic jest mały, rzemieślniczy browar, w którym warzone są autorskie piwa z pasją i ogromnym zaangażowaniem. Twórcy podkreślają, że browar nawiązuje do wielowiekowej tradycji piwowarskiej w Gryficach, która sięga czasów średniowiecza. Piwo w browarze Folga jest warzone przez pasjonatów piwa. Dla nich „prawdziwe piwo nie powstaje tyko ze słodu, chmielu i wody, ale także z energii, cierpliwości i doświadczenia.” Funkcję głównego piwowara pełni tu Filip Mazur, zawodowy i domowy piwowar, sensor, certyfikowany sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz amerykańskiego Beer Judge Certification.

browar Folga już otwarty. Gryfice mają mikrobrowar
Wnętrze gryfickiego browaru Folga (źródło: facebook.com/browarfolga)

W pierwszym gryfickim mikrobrowarze można skosztować warzonych na miejscu rzemieślniczych piw tzw. górnej fermentacji. Na razie dostępne są cztery gatunki: trzy piwa jasne i jedno ciemne:

  • Van der Blond (Belgian Blond Ale, 6%) to jasne piwo wytwarzane z dodatkiem specjalnych belgijskich drożdży. To najłagodniejszy trunek w ofercie gryfickiego browaru charakteryzujący się delikatnym smakiem owocowo – korzennym.
  • W Gryficach warzy się też jasne piwo o nazwie Jaśnie Pan (polski Ale, 5%) warzone na bazie ogromnej ilości polskiego chmielu. To piwo intensywne w smaku i mocno goryczkowe.
  • Kolejne dziecko nowopowstałego browaru to Von Heffe (Hafeweizen, 5%), czyli jasne piwo pszeniczne w stylu bawarskim. Fermentowany trunek warzony z pszenicy należy do najpopularniejszych piw. Nie mogło go więc zabraknąć w ofercie browaru Folga. Pszeniczne piwo z gryfickiego browaru ma w sobie aż 50 proc. pszenicy. To znacznie więcej niż zalecają standardowe receptury. Smak i aromat tego wyjątkowego piwa pochodzi z połączenia pszenicy i bawarskich oryginalnych drożdży. Von Heffe jest mętne, ponieważ zawiera w sobie bardzo dużo białka. Pszeniczny trunek jest lekki, orzeźwiający, idealny na zbliżające się lato.
  • Także miłośnicy ciemnego piwa znajdą w browarze Folga coś dla siebie. Lord Brown (English Brown Ale, 5,5%) to ciemne, treściwe piwo z dodatkiem słodu palonego i karmelu, które budują smak i aromat trunku.
Piwa które można kupić w gryfickim browarze Folga
Piwa browaru Folga (źródło: browarfolga.pl)

Wnętrze nowego browaru Folga jest wysokie i przestronne z dyskretnymi industrialnymi akcentami. Jego centralną częścią jest oczywiście bar z kranami z piwem. Na parterze znajdują się stoliki, przy których można zjeść lunch lub kolację, a na antresoli umieszczono miękkie komfortowe kanapy. O charakterze przestrzeni decyduje połączenie surowych ceglanych ścian i ciemnego drewna. Całość utrzymana jest w eleganckiej kolorystyce, w której dominują odcienie beżu, brązu i szarości. Dopełnieniem wnętrza są egzotyczne rośliny oraz dyskretne punktowe oświetlenie.

Browar Folga będzie czynny przez cały tydzień. Od poniedziałku do czwartku oraz w niedzielę od 12.00 do 22.00, a w piątki i w soboty lokal będzie otwarty dla gości do 24.00.

Twórcy miejsca zapowiadają rozszerzenie oferty i wprowadzanie nowych smaków. W gryfickim browarze będzie też można organizować konferencje i przyjęcia okolicznościowe.

Jak dotrzeć do Browaru Folga? Wystarczy udać się na ulicę Nowy Świat 8 w Gryficach. Lokalizację obiektu przedstawia poniższa mapka.

Browar Folga Gryfice - jak dojechać