Koniec września to okres, gdy pojawia się ich najwięcej. Od wieków nadają aromatu i smaku w polskiej kuchni. Mowa oczywiście o grzybach. Korzystając z okazji, że sezon na grzyby w pełni, przypominamy o czym należy pamiętać podczas grzybobrania.

  1. Pierwszą i najważniejszą zasadą, o której należy pamiętać podczas grzybobrania jest zbieranie tylko tych gatunków, które znamy, i co do których nie mamy wątpliwości czy są jadalne. Zbyt małe, jeszcze niewykształcone lub nieznane gatunki mogą być przyczyną tragicznej pomyłki. W przypadku wątpliwości można skorzystać z porady w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
  2. Druga zasada dotyczy odwiecznej debaty, czy grzyby należy ścinać, czy wykręcać. Poprawna odpowiedź to wykręcać, a do tego miejsca, w których rosły grzyby powinniśmy przykryć ściółką. Pamiętajcie również o tym, by nie niszczyć trujących gatunków, które stanowią ważną część ekosystemu.
  3. Trzecia zasada grzybobrania dotyczy właściwego ekwipunku. Wybierając się do lasu należy wziąć ze sobą koszyk lub pojemnik, który będzie przepuszczał powietrze i nie spowoduje zaparzenia się grzybów, a tym samym ich zepsucia. Warto pamiętać też o kanapkach ;).

Wszystkim grzybiarzom życzymy pełnych koszyków!

Poprzedni artykułTrwają zapisy na zajęcia organizowane przez Dom Kultury w Płotach
Następny artykułTrzeci półfinał Kapitol Bowling Cup