Sejm pracuje nad ustawą dotyczącą małych producentów żywności. Jej celem jest wprowadzenie ułatwień, dzięki którym rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty nie tylko klientom detalicznym, lecz także lokalnym restauracjom i stołówkom.

Chodzi o to, by dać właścicielom małych gospodarstw możliwość bezpośredniej sprzedaży własnych przetworów. Przygotowywać je będzie można we własnej kuchni. Gdy nowe przepisy zostaną uchwalone – rozpoczęcie działalności tego nie będzie wymagało zatwierdzenia przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Sejm pracuje nad nową ustawą, która ma ułatwić rolnikom handel własnymi produktami.
Sejm pracuje nad nową ustawą, która ma ułatwić rolnikom handel własnymi produktami.

Zniknąć ma również obowiązek przygotowania i zatwierdzania projektu technologicznego zakładu przez powiatowego lekarza weterynarii. Po wejściu w życie ustawy – wystarczy złożenie (z 30-dniowym wyprzedzeniem) pisemnego wniosku o wpis do rejestru zakładów produkcyjnych. Dzięki temu rolnicy prowadzący handel detaliczny będą mogli swoje produkty sprzedawać w lokalnych sklepach czy restauracjach.

Dodatkowo według nowej ustawy kwota wolna od podatku dla gospodarstw, które uzyskują dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem, zwiększy się z 20 do 40 tysięcy złotych. Dopiero gdy dochód przekroczy tę sumę, rolnik będzie zobowiązany płacić 2-procentowy, zryczałtowany podatek.

Po wejściu w życie nowej ustawy, rolnicy będą mieli możliwość bezpośredniej sprzedaży własnych przetworów.
Po wejściu w życie nowej ustawy, rolnicy będą mieli możliwość bezpośredniej sprzedaży własnych przetworów.

Najprawdopodobniej ustawa zostanie przyjęta na najbliższym posiedzeniu Sejmu. Po pierwszym czytaniu (1 października) została ona przyjęta przez wszystkie kluby bez poprawek.

Poprzedni artykułTTK ogłasza konkurs kulinarny – „Potrawa Pomorska”
Następny artykułStarcie Tytanów STRONG MAN o Puchar Burmistrza Gryfic