Znalezione w księgach pamiątkowych albo albumach babć. Przygotowywane w danej rodzinie od pokoleń, często pojawiają się na rodzinnych uroczystościach czy świątecznym stole. Wybrano najlepsze dania siódmej edycji marszałkowskiego konkursu „Poszukiwacze smaków”. Wszystkie zgłoszone prezentowały się świetnie.

Zadaniem uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach  tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń.  Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.

Słodko i wytrawnie

III miejsce, na poziomie szkół podstawowych, zajął Mikołaj Fir z Kołobrzegu dzięki kiełbasie ze słoika. To konserwa o różowo białej barwie z mięsem i transparentną galaretką. Jest miękka, można smarować nią chleb. Na II miejscu znalazła się cukrowa chmurka prababci Adelki wykonana przez Wiktorię Zając z Mierzyna. To dwie warstwy kruchej bezy z puszystą masą i truskawkami. Zwycięzcą została Dominika Puzio z Kołobrzegu ze swoim tortem chlebowym babci Władysławy. Ma on puszyste, miękkie i pachnące ciasto w kolorze brązowym, przekładane plackiem z kruchego ciasta, masą z migdałów, powideł i kremu. Całość wieńczy polewa i dekoracja.

Gołąbki, pierogi i indyk najlepsze na poziomie szkół ponadpodstawowych!

Obecny na rodzinnych stołach od 1923 r., jest delikatnym mięsem w winie z dodatkiem owoców. Mowa tu o indyku prababci Marysi Magdaleny Bartosik z Płot, który zajął III miejsce. Oczko wyżej, na II pozycji są pierogi ukraińskie podawane w towarzystwie proziaków z omastą oraz czosnkiem niedźwiedzim wykonane przez Julię Lisiak ze Szczecina. Proziaki chrupiące z wierzchu i miękkie w środku są istotną częścią kompozycji. Istotnym dodatkiem jest także kremowa omasta z własnoręcznie wyrabianej śmietany. Rywali pokonała Emilia Mikuś, która zdobyła I miejsce w tej kategorii przygotowując postne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Małe gołąbki są delikatnie podpieczone z wierzchu, nadziewane farszem o oryginalnym smaku, odznaczającym się aromatem ciemnej, palonej kaszy gryczanej przesiąkniętej smakiem grzybów leśnych.

Na obydwu poziomach przyznano także łącznie 14 wyróżnień.

Poprzedni artykułKąpielisko miejskie „Stawek” w Gryficach zaprasza
Następny artykułMUZEUM i GALERIA „BRAMA” czynna dla zwiedzających