Choroby brudnych rąk to nic innego jak schorzenia, które przenoszone są głównie drogą pokarmową. Dotyczą one całego społeczeństwa, w tym jednak głównie małych dzieci, które poznają świat poprzez wkładanie różnych przedmiotów oraz rączek do buzi.

Przestrzeganie odpowiedniej higieny osobistej oraz znajomość kilku podstawowych zasad mycia rąk może skutecznie chronić lub znacząco zmniejszyć ryzyko występowania choroby brudnych rąk.

Główną przyczyną zachorowań jest znajdujący się na naszych dłoniach, jedzeniu lub napojach, patogen, który wywołuje daną chorobę i zostaje przeniesiony jakąkolwiek drogą do naszych ust. Niewłaściwie umyte więc warzywa i owoce lub nieodpowiednia higiena rąk przybliżają nas do zakażenia.

Lekarze potwierdzają, że niemal wszystkie małe dzieci – niemowlęta, przedszkolaki i dzieci w wieku wczesnoszkolnym, są w grupie podwyższonego ryzyka. To one mają największą styczność z zarazkami i jednocześnie najmniejszą odporność organizmu na panujące drobnoustroje w zabawkach, pluszakach, w piaskownicy czy na dłoniach innych rówieśników w żłobku czy przedszkolu.

Do tego rodzaju chorób zaliczamy m.in.:

  • wirusowe zapalenie wątroby typu A – przenoszone drogą pokarmową poprzez zanieczyszczone pokarmy lub napoje.
  • bakteryjne zapalenie jamy ustnej – występuje również w postaci opryszczki lub aft,
  • tasiemiec –  który głównie znajduje się na leśnych owocach,
  • salmonella – lub salmonelloza wywoływana bakterią a zakażenie może być wywołane surowymi jajkami, surowym mięsem z drobiu, a nawet mlekiem bądź majonezem, warto uważać również na źle przechowywane kostki lodu i desery, a dzieciom w żadnym wypadku nie pozwalać na branie piasku z publicznej piaskownicy do buzi;
  • czerwonka bakteryjna – najczęściej występuje latem i objawia się nagłymi kolkami, bólem brzucha, częstą biegunką i wysoką gorączką, wywołana przez bakterię Shigella, którą mogą przenosić również muchy.