Koniec września to okres, gdy pojawia się ich najwięcej. Od wieków nadają aromatu i smaku w polskiej kuchni. Mowa oczywiście o grzybach. Korzystając z okazji, że sezon na grzyby w pełni, przypominamy o czym należy pamiętać podczas grzybobrania.
- Pierwszą i najważniejszą zasadą, o której należy pamiętać podczas grzybobrania jest zbieranie tylko tych gatunków, które znamy, i co do których nie mamy wątpliwości czy są jadalne. Zbyt małe, jeszcze niewykształcone lub nieznane gatunki mogą być przyczyną tragicznej pomyłki. W przypadku wątpliwości można skorzystać z porady w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
- Druga zasada dotyczy odwiecznej debaty, czy grzyby należy ścinać, czy wykręcać. Poprawna odpowiedź to wykręcać, a do tego miejsca, w których rosły grzyby powinniśmy przykryć ściółką. Pamiętajcie również o tym, by nie niszczyć trujących gatunków, które stanowią ważną część ekosystemu.
- Trzecia zasada grzybobrania dotyczy właściwego ekwipunku. Wybierając się do lasu należy wziąć ze sobą koszyk lub pojemnik, który będzie przepuszczał powietrze i nie spowoduje zaparzenia się grzybów, a tym samym ich zepsucia. Warto pamiętać też o kanapkach ;).
Wszystkim grzybiarzom życzymy pełnych koszyków!