Długi weekend majowy tradycyjnie oznacza początek sezonu nad polskim morzem. Kilka dni wolnego i często sprzyjająca aura sprawiają, że nad Bałtyk wybiera się spora liczba turystów. Od tygodnia lokalni przedsiębiorcy przygotowują się do przyjęcia gości z całej Polski, którzy postanowili spędzić początek maja nad naszym cudownym morzem. Zarówno oni jak i mieszkańcy nadmorskich powiatów muszą zmierzyć się z cenami, które przygotowali dla nich lokalni sprzedawcy. A te bywają naprawdę różne.
Ceny lodów nad polskim morzem
Nad morzem prawie na każdym rogu można spotkać budki z lodami. W upalny dzień to jeden z lepszych sposobów na ochłodę. Rodzajów, smaków i dodatków jest tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. I tak amerykańskie kręcone możemy kupić w przedziale cenowym od 4,9-5,5 zł za mały, 5,9-6,5 zł za średni i od 6,9-8 zł za duży. Za jedną gałkę zapłacimy od 2,5 zł aż do 4 zł.
Za dodatki takie jak sosy, polewy itd. należy spodziewać się dodatkowych opłat rzędu 1 zł za każdy.
Ceny gofrów nad Bałtykiem
Gofry to kolejny ze specjałów oferowanych nad morzem. Za suchego gofra należy zapłacić około 3,5 zł, ale im większa ilość dodatków, tym bardziej kosztowny staje się zakup tego wakacyjnego przysmaku. I tak gofr z bitą śmietaną kosztuje już 7 zł, a z bitą śmietaną i owocami 12 zł.
W zależności od lokalizacji cena oczywiście może się różnić. Widzieliśmy gofry tak bogate w dodatki, że ich cena dochodziła do 15-16 zł.
Cena ryby smażonej nad polskim morzem
Ile kosztuje tradycyjna rybka nad Bałtykiem? Do końca nie wiadomo. Ceny ryb w cenniku wprawdzie są podane, lecz za 100 g. Filet z morszczuka to wydatek około 6 zł, z dorsza to 7-8 zł / 100 g, filet z sandacza to ok. 10 zł / 100 g, a za halibuta należy zapłacić już 14 zł / 100 g. Zależnie jednak od tego, ile waży filet i czy jego waga jest mierzona przed czy po smażeniu, cena może dochodzić do 40-50 zł za rybkę. W niektórych nadmorskich miejscowościach, jak np. Międzyzdroje dostaniemy rybę świeżą, prosto z porannego połowu, a także wędzoną.
Cena pizzy nad morzem
Cena pizzy nad morzem zazwyczaj nie różni się znacząco od ceny oferowanej w pizzeriach w innych częściach kraju. Najtańsza opcja – mała Margherita to wydatek rzędu 15 zł, za dużą pizzę ze znaczną ilością dodatków należy zapłacić nawet 38 zł.
Podsumowanie
Ceny nad polskim morzem podczas tegorocznej majówki niewiele różnią się od tych oferowanych w sezonie 2018, być może z wyjątkiem lodów i gofrów, których sprzedawcy, podczas niezbyt gorącej aury, kuszą klientów niższą ceną. Chwili ochłody można zaznać już za 3 zł, lecz mając ochotę na większą porcję należy przygotować ponad 10 zł.
Cena ryby smażonej, czy to z patelni, z grilla, czy pieczonej w folii, podawana jest za 100 g, zatem trudno jest określić końcowy koszt zamawianego dania. Trend ten widoczny jest od wielu lat i warto mieć to na uwadze, by przyjemne popołudnie w Niechorzu, Rewalu czy Mrzeżynie nie zakończyło się frustracją i kosztem obiadu porównywalnym z bardzo dobrą restauracją w centrum dużego miasta.
Ceny pizzy są przewidywalne, więc tutaj na zaskoczenie na wybrzeżu raczej nie można liczyć. Nic zatem dziwnego, że cały czas jest to popularny wybór, szczególnie wśród młodszych turystów.
Warto jeszcze na koniec wspomnieć o typowych daniach obiadowych typu ziemniaki, kotlet i surówka, pierogi, naleśniki czy różnego rodzaju zupy. Ceny tutaj zaczynają się od 7 zł a potrafią dojść do 18 zł za obiad. Jedak wybór jest naprawdę duży i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Niezależnie jednak od cen, warto skupić się nad walorami polskiego wybrzeża, cieszyć się słońcem i długimi spacerami po plaży w fantastycznym towarzystwie.