Polskie morze tradycyjnie przyciąga w wakacje sporo turystów. I choć aura nie zawsze jest tu sprzyjająca to Bałtyk i tak ma wielu zwolenników. W tym roku po okresie kwarantanny i wielu obostrzeniach jesteśmy wyjątkowo spragnieni odpoczynku poza domem i gnamy na wakacje. Sprawdzamy jakie ceny zastaną turyści w powiecie gryfickim.
Ceny nad morzem mają swoją prawidłowość. Jeśli kupujemy coś blisko morza, to musimy zapłacić więcej. Dotyczy to wszystkiego – od gofrów i lodów do cen za mieszkanie.
Ceny lodów nad polskim morzem
Nad morzem prawie na każdym rogu można spotkać budki z lodami. W upalny dzień to jeden z lepszych sposobów na ochłodę. Rodzajów, smaków i dodatków jest tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. I tak amerykańskie kręcone możemy kupić w przedziale cenowym od 4,9-7 zł za mały, 5,9-9 zł za średni i od 6,9-10 zł za duży. Za jedną gałkę zapłacimy od 3,5 zł aż do 5 zł.
Za dodatki takie jak sosy, polewy itd. należy spodziewać się dodatkowych opłat rzędu 1 zł za każdy.
Ceny gofrów nad Bałtykiem
Gofry to kolejny ze specjałów oferowanych nad morzem. Za suchego gofra należy zapłacić około 3,5-4 zł, ale im większa ilość dodatków, tym bardziej kosztowny staje się zakup tego wakacyjnego przysmaku. I tak gofr z bitą śmietaną kosztuje już 7,5 zł, a z bitą śmietaną i owocami 9,5 – 12 zł.
W zależności od lokalizacji cena oczywiście może się różnić. Widzieliśmy gofry tak bogate w dodatki, że ich cena dochodziła do 15-16 zł.
Cena ryby smażonej nad polskim morzem
Ile kosztuje tradycyjna rybka nad Bałtykiem? Do końca nie wiadomo. Ceny ryb w cenniku wprawdzie są podane, lecz za 100 g. Filet z morszczuka to wydatek około 7,5 zł, z dorsza to 8,9 zł/100 g, filet z sandacza to ok. 10 zł/100 g, za halibuta 9 zł/100 g. Wśród tych najdroższych znalazł się węgorz – 14 zł/100 g. Wśród tańszych ryb jest flądra – 5 zł/100 g, pstrąg 6 zł/100 g czy okoń – 6,5 zł/100 g. Zależnie jednak od tego, ile waży filet i czy jego waga jest mierzona przed czy po smażeniu, cena może dochodzić do 40-50 zł za rybkę. W niektórych nadmorskich miejscowościach dostaniemy rybę świeżą, prosto z porannego połowu, a także wędzoną.
Cena ryby smażonej, czy to z patelni, z grilla, czy pieczonej w folii, podawana jest za 100 g, zatem trudno jest określić końcowy koszt zamawianego dania. Trend ten widoczny jest od wielu lat i warto mieć to na uwadze, by przyjemne popołudnie w Niechorzu, Rewalu czy Mrzeżynie nie zakończyło się frustracją i kosztem obiadu porównywalnym z bardzo dobrą restauracją w centrum dużego miasta.
Cena pizzy nad morzem
Cena pizzy nad morzem zazwyczaj nie różni się znacząco od ceny oferowanej w pizzeriach w innych częściach kraju. Najtańsza opcja – mała Margherita to wydatek rzędu 19 zł, za średnią pizzę ze znaczną ilością dodatków należy zapłacić nawet 29 zł.
Warto jeszcze na koniec wspomnieć o typowych daniach obiadowych typu ziemniaki, kotlet i surówka, pierogi, naleśniki czy różnego rodzaju zupy. Ceny tutaj zaczynają się od 10 zł a potrafią dojść do 24 zł za obiad. Za pierogi ruskie lub z mięsem zapłacimy ok. 12 zł, a za gulasz z ziemniakami ok. 20 zł. Jedak wybór jest naprawdę duży i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Podsumowanie
Przeglądając internet możemy trafić na informacje o „wszechobecnej drożyźnie” i na zdjęcia paragonów z bardzo wysokimi cenami posiłków na polskim wybrzeżu. Jest to jednak tylko część prawdy. Oferta gastronomiczna nad morzem jest bardzo szeroka, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie i na swoją kieszeń. Wystarczy poszukać.
Niezależnie jednak od cen, warto skupić się nad walorami polskiego wybrzeża, cieszyć się słońcem i długimi spacerami po plaży w fantastycznym towarzystwie. A jeśli sami znajdziecie jakieś ciekawe miejsca, gdzie można tanio i smacznie zjeść, podzielcie się tym na naszym Facebooku, tak aby inni mogli skorzystać.