Jak donoszą zagraniczne media, ostatni raport wydany przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności stwierdza, że olej palmowy zawarty w Nutelli może mieć działanie rakotwórcze.
Według analizy przeprowadzonej w EUBŻ w słoiku czekoladowego kremu jest aż 32% groźnego dla zdrowia oleju, który wykazuje szkodliwe działanie po obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.
Największa włoska sieć supermarketów zdecydowała się wstrzymać sprzedaż produktu firmy Ferrero, a za nią podążyło wiele mniejszych sklepów.
Producent próbuje bronić swojego produktu mówiąc, że bez oleju palmowego Nutella nie byłaby taka sama, a firma używając substytutu (np. oleju słonecznikowego) zrobiłaby krok w tył.
Jak się można spodziewać, taka zmiana byłaby również niekorzystna finansowo dla Ferrero, gdyż olej palmowy jest najtańszym olejem roślinnym.
Kolejny raz okazuje się, że warto czytać etykiety i poddawać krytycznej ocenie składniki zawarte w kupowanej żywności.