Truskawki to jeden z ulubionych owoców Polaków. Są pyszne a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest mnóstwo. Poza tym są również bardzo zdrowe! Truskawkowe szaleństwo trwa!
O tej porze roku truskawki możemy kupić w wielu miejscach, zaczynając od miejscowych handlarzy, warzywniaków a kończąc na dużych supermarketach. Ich dostępność na rynku jest bardzo duża, co cieszy zarówno najmłodszych jak i tych nieco starszych mieszkańców naszego powiatu, bo o tej porze roku są najsmaczniejsze. Nikt chyba jednak nie zaprzeczy, że to te dojrzewające w przydomowych ogródkach smakują najlepiej.
Truskawki są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Owoce te mają więcej witaminy C niż cytrusy i stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Poza tym usprawniają trawienie, zapobiegają anemii, chronią przed nowotworami i są wykorzystywane w dietach odchudzających – 100 gram tych pysznych owoców ma tylko około 30 kcal (kilokalorii).
Truskawki są idealnym składnikiem wielu ciast i deserów. Robimy z nich dżemy, soki i kompoty, a truskawkowe koktajle i lody są idealnym sposobem na ochłodę w upalne dni.