Sejm pracuje nad ustawą dotyczącą małych producentów żywności. Jej celem jest wprowadzenie ułatwień, dzięki którym rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty nie tylko klientom detalicznym, lecz także lokalnym restauracjom i stołówkom.
Chodzi o to, by dać właścicielom małych gospodarstw możliwość bezpośredniej sprzedaży własnych przetworów. Przygotowywać je będzie można we własnej kuchni. Gdy nowe przepisy zostaną uchwalone – rozpoczęcie działalności tego nie będzie wymagało zatwierdzenia przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Zniknąć ma również obowiązek przygotowania i zatwierdzania projektu technologicznego zakładu przez powiatowego lekarza weterynarii. Po wejściu w życie ustawy – wystarczy złożenie (z 30-dniowym wyprzedzeniem) pisemnego wniosku o wpis do rejestru zakładów produkcyjnych. Dzięki temu rolnicy prowadzący handel detaliczny będą mogli swoje produkty sprzedawać w lokalnych sklepach czy restauracjach.
Dodatkowo według nowej ustawy kwota wolna od podatku dla gospodarstw, które uzyskują dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem, zwiększy się z 20 do 40 tysięcy złotych. Dopiero gdy dochód przekroczy tę sumę, rolnik będzie zobowiązany płacić 2-procentowy, zryczałtowany podatek.