Jako mieszkańcy Pomorza Zachodniego, w większości pochodzimy z innych rejonów Polski. Nasi przodkowie przybywali tutaj, kiedy po wojnie zmieniły się granice. Każda rodzina przywiozła tradycje kulinarne ze swoich stron, sprawiając, że kuchnia Pomorza Zachodniego jest naprawdę niepowtarzalna. Zadbajmy o nią wspólnie!
Czym jest Lista Produktów Tradycyjnych?
Listę Produktów Tradycyjnych (w skrócie LPT) od 2004 roku prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To katalog polskich produktów żywnościowych, których nie znajdziemy w innych krajach Europy. LPT jest dobrym narzędziem do zbierania, dokumentowania i opisywania naszych smaków, a zarazem – szansą na promowanie swojego produktu.
Lista Produktów Tradycyjnych jest listą otwartą. Każdy kto wytwarza produkt, którego historia związana jest z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na tę listę.
Jak uzyskać wpis na Listę Produktów Tradycyjnych?
Wystarczy skontaktować się z pracownikami Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, którzy dbają o to, aby nasze kulinaria się rozwijały, a informacja o nich poszła w świat. Od lat z osobami zainteresowanymi wpisem na LPT rozmawia pani Agnieszka Kołodziej z Wydziału Rolnictwa i Rybactwa. Kontakt: e-mail: akolodziej@wzp.pl, tel. 91 4410213, www.produktytradycyjne.wzp.pl, www.wrir.wzp.pl.
Pomorze Zachodnie może pochwalić się już 53 produktami wytwarzanymi zgodnie
z dawnymi recepturami, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Część z nich, poprzez udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach rozpoznawalna jest od lat na naszym kulinarnym rynku. To np. miód drahimski, ogórek kołobrzeski, pasztet z gęsi czy też paprykarz szczeciński. Część zaczynamy dopiero odkrywać na nowo, a wszystkie one świadczą o historii tego regionu i jego mieszkańcach.