Tematyką zajęć w tym tygodniu w Oddziale Przysposabiającym do Pracy oraz V Grupie Edukacyjno Terapeutycznej były kulinaria. Uczniowie OREW po raz kolejny odwiedzili WTZ – tym razem pracownię gospodarstwa domowego.

Podczas wizyty, instruktor terapii zajęciowej – pani Donata opowiedziała jak na co dzień funkcjonuje pracownia, zapoznała z jej wyposażeniem oraz przedstawiła przydział zadań.

Pracownia gospodarstwa domowego użyczyła swoim młodszym koleżankom i kolegom niezbędnych narzędzi do wykonania potraw w sali edukacyjnej. Potrawy, które należało przyrządzić to: pizza, sałatka owocowa i frytki. Pyszny finał powierzonych zadań wymagał najpierw dużego zaangażowania. Dobranie składników, przypraw czy sosów, a także doskonały zmysł smaku – to etapy, które miały wpływ na końcowy efekt prowadzonych zajęć.

Przygotowane własnoręcznie posiłki w całości zniknęły ze stołu, bo wykonane zostały z ogromnym zaangażowaniem i dlatego smakowały.

„Tydzień Kulinarny” rozbudził nowe zainteresowania, nauczył korzystania z tego, co oferuje kuchnia i pozwolił rozwinąć umiejętności z zakresu samoobsługi, co z kolei jest elementarnym zadaniem, jakie stawia przed każdym człowiekiem codzienność.

Nad przebiegiem działań czuwały panie: Karolina i Emilia.

Poprzedni artykułSpotkanie z seniorami z lokalnych stowarzyszeń w Starostwie
Następny artykułWypełnij PIT z projektem „Wspieraj lokalnie”