Jak smakują regionalne miody i jak wygląda na co dzień praca pszczelarza? Tego można było dowiedzieć się podczas XII edycji Wojewódzkich Dni Pszczelarza. Wydarzenie z udziałem polskich i zagranicznych bartników, odbyło się w  niedzielę, 5 września 2021 roku w Przelewicach. Dzień wcześniej podpisano ważną umowę na zakup karmy z dodatkami prebiotycznymi.

Praca pszczelarza z bliska

Wojewódzkie Dni Pszczelarza są doskonałą okazją dla wszystkich mieszkańców do zapoznania się z ciężką pracą pszczelarzy, sposobami produkcji miodów i wyrobów pszczelarskich oraz tradycjami związanymi z tym zawodem. Urozmaiceniem wydarzenia są też imprezy towarzyszące takie jak: kiermasz miodów, konkursy dla dzieci oraz występy artystyczne. W programie uwzględniono także wykłady i pokazy dotyczące wszelkich aspektów pszczelnictwa, które pełnią rolę ważnego wsparcia merytorycznego pszczelarzy, wzmocnienia całej branży pszczelarskiej czy wręcz odbudowy i powiększenia ilości rodzin pszczelich w naszym województwie.

Podczas „Wojewódzkich Dni Pszczelarza” można było przespacerować się „Aleją Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. W tematycznych domkach prezentowano produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z terenu Pomorza Zachodniego.

Ważne wsparcie dla pszczelarzy

Pomorze Zachodnie od lat jest jednym z najważniejszych regionów dla polskiego pszczelarstwa, dlatego Samorząd Województwa prowadzi działania wspierające to środowisko. W latach 2019-2020 na wymianę węzy pszczelej przeznaczono 600 tys. zł. Z tego wsparcia skorzystało ok. 2600 pszczelarzy, łącznie zakupiono ok. 11 ton węzy. W tym roku dla pszczelarzy na zakup karmy z dodatkami prebiotycznymi przeznaczono 300 tys. zł Umowa to na działanie została podpisana dzień wcześniej, 4 września br., podczas wojewódzkiego święta plonów w Przelewicach. Projekty ekologiczne, także te dotyczące pszczół, wspiera również Program Społecznik. Jednym z nich jest projekt Stowarzyszenia „Jedności 9” pod nazwą S.O.S dla pszczół, czyli jak każdy z nas może uratować pszczoły od wyginięcia.

Organizatorem wydarzenia był Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie, a współorganizatorem Województwo Zachodniopomorskie.

PSZCZELARZE
Jak smakują regionalne miody i jak wygląda na co dzień praca pszczelarza? Foto: wzp
Poprzedni artykułPowiatowo – gminne Święto Plonów w Gryficach
Następny artykułNarodowe Czytanie 2021 w Trzebiatowie