Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to czas, gdy w sklepach z każdej strony kuszą nas promocje, a półki uginają się od towarów. Większość z nas w pośpiechu wkłada do koszyków zakupy zapominając jednocześnie o kilku ważnych zasadach. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryficach przypomina nam na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów świątecznych.

Kupując produkty spożywcze zawsze zwracajcie uwagę na datę minimalnej trwałości oraz termin przydatności do spożycia. Artykuły spożywcze powinny być przechowywane zgodnie z zaleceniami producenta. Podczas zakupów powinniście zwracać uwagę na sposób wyeksponowania towarów, tzn. czy poszczególne rodzaje artykułów spożywczych takich jak np. pieczywo, słodycze, nabiał wyłożone są na odrębnych regałach. Wiele świątecznych potraw ma w swoim składzie grzyby. Kupując je pamiętajcie, aby na opakowaniach znajdowało się prawidłowe oznakowanie. Gdy kupujecie żywe ryby zwracajcie uwagę na warunki ich przechowywania (czy znajdują się w szczelnych basenach, w których woda jest czysta i napowietrzana).

Przypominamy, że każdy z nas jako konsument ma prawo powiadomić Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w przypadku, gdy zauważy nieprawidłowości dotyczące kupowanej żywności.

 

Poprzedni artykuł„Bez jemioły rok jest goły”
Następny artykuł„Bądź czujny, uważaj w sieci!” – kampania społeczna mBank